Speditör - Massor med speditör

Lastbilens utveckling

Lastbilsutveckling

Lastbilens historia

Världens första lastbil byggdes år 1891 av Daimler. Den första lastbilen i Sverige köptes in av Göteborgs bryggeriet J. A. Pripp & Son och användes på en jungfrutur på den 17:e maj 1900 mellan Göteborg och Kungsbacka. Lastbilen hade en kapacitet av 3 ton och var tillverkad i Berlin av Motorfahrzeug- und Motorfabrik Aktien Gesellschaft.

Lastbilarna har utvecklats snabbt sedan dess och på 1920-talet kom kardandrivlinor och däck som pumpades upp med luft. På 1950-talet utvecklades dieselmotorn mycket vilket gjorde att lastbilarna blev starkare, klarade mer last och blev större. Under slutet av 1970-talet, efter oljekrisen, började tillverkarna fokuserad mycket på bränsleeffektivitet och under 1980-talet även på miljövänligare lastbilar. Från 1990-talet har miljöhänsyn, bränsleeffektiviteten och ergonomi varit i fokus och t.ex. så bullrar 20 nya lastbilar lika mycket som en enda lastbil från 1970-talet.

Lastbilstillverkare

Lastbilstillverkarna i världen bygger förutom dragbilen ofta dragvagnens chassi medans påbyggnadsföretagen själva anpassar lastbärarna efter kundens önskemål. Exempel på lastbilar är tankbilar, timmerbilar, kylbilar, sopbilar, mm.

De vanligaste lastbilarna är dock ändå täckta lastbilar som används för att frakta pallar eller styckegods. En typ av lastbil som blir allt mer förekommande är containerlastbilar som fraktar hela fartygscontainrar.

Lastbilsutveckling

De stora lastbilstillverkarna i Världen

Scania och Volvo har en relativt hög andel hög andel av världsmarknaden för lastbilar. Anledningen till detta är de höga krav som funnits tidigt både från kunder men både myndigheter och fack vilket har gjorde att Volvo och Scania ledde utvecklingen i världen på många områden när andra länder införde hårdare krav.

De största tillverkarna av lastbilar i Världen är:

  • Daimler AG - där ingår lastbilstillverkare som Mercedes-Benz, Unimog, Western Star
  • Volvo Group - där även Mack, Renault och Nissan Diesel ingår
  • Dongfeng
  • Tata Group

Mer fakta om speditörer och transportörer

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om speditörer men också en del roliga och kul saker om frakt av gods och spedition.Meny - Speditör
Till förstasidan på www.speditör.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SpeditörslönUtbildningArbetaNyheter