Speditör - Massor med speditör

Lastbil

Lastbil

Enligt Lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner, 2 §, är definitionen på lastbil:

  • En bil som är inrättad huvudsakligen för godsbefordran.
  • En annan bil som inte är att anse som en personbil eller en buss.
  • Lastbilar delas in i lätta och tunga lastbilar.
  • En lätt lastbil har en totalvikt av högst 3½ ton.
  • En tung lastbil har en totalvikt över 3½ ton.

En lastbil är klassad som bil vari klasserna personbilar, lastbilar och bussar ingår. Variationen på lastbilar som följer denna definition är mycket stor från vissa mindre pickuper till specialfordon.

De tyngre lastbilarna delas in i två kategorier, en med totalvikt upp till 16½ ton och en med totalvikt över 16½ ton. Långtradare är ett begrepp som ofta används för lastbilar avsedda för fjärrtransporter. Dessa har oftast maximallängden av 25.25 meter alternativt 24 meter i Sverige eller 18 meter i Europa.

Maximal storlek för lastbilar

Bild på Lastbil

En lastbil i Sverige får maximalt vara 25.25 meter lång och 2.60 meter bred. Den maximala vikten för transport med lastbil är 60 ton. Det finns inget definitivt krav på högsta höjd på lastbilar men normalt är att lastbilarna är lägre än 4.50 meter eftersom alla broar på de större vägarna är anpassade för denna höjd.

För lastbilar som är större än detta krävs dispens för transporten.

Övrigt om lastbil

För att framföra lastbil över 3½ ton krävs särskilt behörighet på körkortet. Detta för att bland annat kunna framföra lastbilen och eventuell släpvagnen på ett säkert och miljövänligt sätt.

Även om lastbilen har utvecklats mycket de senaste decennierna så förorenar lastbilarna mer än järnväg och sjötransporter samt sliter hårt på vägarna vilket lastbilarna betalar extra avgifter för. Nya lastbilar håller väldigt länge men när de blir gamla skrotas lastbilarna på en lastbilskrot som tar hand om alla delar som kan återanvändas och återvinnas.


Mer fakta om speditörer och transportörer

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om speditörer men också en del roliga och kul saker om frakt av gods och spedition.Meny - Speditör
Till förstasidan på www.speditör.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SpeditörslönUtbildningArbetaNyheter