Speditör - Massor med speditör

Att arbeta som speditör

Att arbeta som speditör

Medelåldern för speditörer är ganska låg eftersom detta yrke kräver tidvis ett mycket högt tempo med många samtidiga saker som ska fixas. Arbetet som speditör är mycket positivt när man snabbt och enkelt lyckas planera och genomföra en transport utan några bekymmer.

Ofta dyker det upp saker under ett fraktuppdrag som gör att frakten behöver omplaneras senareläggas och även vid sådana tillfällen är det stimulerande att jobba som speditör när man rett ut detta.

Speditörsarbete En av de bästa sakerna i speditörens arbete är att när en frakt har gått från avsändaren och tagits emot och signerats av mottagare kan man helt och hållet släppa det uppdraget och fokusera sina tankar på annat, Det finns aldrig eller sällan kvar några lösa trådar under en längre tid.

Speditörer kan man jobba inom transportföretag och naturligtvis på speditionsföretag men även rederier och flygbolag anställer speditörer. Även handelsbolag och industriföretag inom tillverkningsindustrin har egna speditörsavdelningar. En egen nisch bland speditörer är de som jobbar inom bilspedition och flygspedition.

Arbetets innehåll

Arbetets innehåll för speditörer

Det normala arbetet som speditör tar emot du emot eller skaffar fraktuppdrag och transportorder från uppdragsgivarna och planerar in, boka transporter och följer upp att transporterna sker som planerat. Speditören brukar också hantera all dokumentation förande frakter och transporter så som tulldeklarationer, beställningar och dokumentation av utförda transportuppdrag. I uppgifterna ingår ofta också att ta fram transportkalkyler och förhandla avtal och sköta faktureringar.

Arbetet som speditör ställer vissa krav på dig och du bör ha en viss personlighet för att trivas och bli en bra speditör:

  • Speditören ska gilla att kommunicera med kunder då kundkontakter sker hela tiden.
  • Det är viktigt att en speditör är tydligt i sitt budskap och även kan föremedla sådant som kunden egentligen inte vill höra, som t.ex. förseningar.
  • Både verbal och skriftlig kommunikation förekommer i hög utsträckning inom speditörsyrket.
  • Svenska speditörer ska kunna hantera både svenska och engelska obehindrat.
  • Mycket av speditörens uppgifter och dokumentation hanteras i MS Office så goda kunskaper om Windows och Office är alltid önskvärt.
  • Det finns flera specifika system som speditörer arbetar i som ibland efterfrågas erfarenhet av. Dessa system kan du lära dig i jobbet under de första veckorna. De vanligaste systemen är TIR, FADS och ATLAS SPED men vissa efterfrågar kunskaper i affärssystem som Movex.
  • En speditör ska ha stort egendriv men samtidigt kunna följa rutiner, regler och instruktioner.
  • Speditörens arbete präglas även av arbeta i grupp och kräver social och verbal förmåga.
  • Du ska om speditör snabbt kunna lyfta dig från detaljer som att fylla i en blankett till en helhetssyn för att kunna prioritera vilket fraktuppdrag som är viktigast att arbeta med just nu.
  • Speditörsjobbet är tidvis stressigt och kvälls - och helgarbete förekommer.

Mer fakta om speditörer och transportörer

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om speditörer men också en del roliga och kul saker om frakt av gods och spedition.Meny - Speditör
Till förstasidan på www.speditör.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SpeditörslönUtbildningArbetaNyheter